Sari la conținut
Home » Blog » Ce înseamnă să fii stoic? Condiții necesare în a deveni puternic emoțional

Ce înseamnă să fii stoic? Condiții necesare în a deveni puternic emoțional

stoic

A fi stoic nu este nici pe departe un lucru complicat. De fapt, filosofia stoicilor e chiar simplă: stabilește ce este în controlul tău și ce nu și trăiește în conformitate. Caută să îmbrățișezi virtutea prin a gândi și lua decizii întețelept, a îmbrățișa actele de curaj, a lua lucrurile cu moderație și fii drept în societate.

Totodată, fii iubitor față de oameni prin a admite că ești conectat cu ei. Înțelege-i, tolerează-i și pune-ți eforturile în favoarea lor. Astfel vei trăi conform cu voința Naturii, iar toate cele bune vor fi cu tine. Asta e toată filosofia.

În continuare vom vedea care sunt condițiile necesare pentru a fi stoic:

A fi stoic este un lucru îmbucurător

Stoicismul nu este nici dificil și nici strict, așa cum probabil s-ar crede. Nu este nevoie să renunți la nimic înafară de gândurile iraționale și emoțiile nesănătoase, lucruri care oricum îți fac rău și sunt inutile. Lucrurile care-ți plac nu trebuie nici ele eliminate, ci luate cu moderație.

Dacă îți place leneveala să îți ieși puțin din zona de confort, dacă îți place mâncarea și băutura, să le iei mai puțin. Dacă-ți place timpul pentrecut în societate, să îți rezervi zilnic doar 5 minute pentru tine în care să contempli ziua care a trecut. Atât.

Interesant este că vei aprecia și mai mult toate acestea și vei simți mult mai puțin din efectele lor nocive cum sunt anxietățile, durerile fizice și sentimentul inutilității. Deși suntem amăgiți de seductivitatea plăcerilor, doar tratându-le virtuos ne vom putea bucura cu adevărat de ele.

A fi stoic înseamnă să acționezi

Trebuie să recunoaștem că virtuțile stoice nu sunt doar obiceiuri de conduită persistente, nu sunt doar “chestii frumoase și nobile”. Virtuțile sunt obiceiuri de gândire, capacități rezultate și în general, modalități de a percepe și experienția viața.

Așa cum spuneau stoicii, a trăi virtuos și bine este o abilitate (pentru că trebuie antrenamentă) și un epistem (mod de a cunoaște), bazat pe un set de atitudini, în special o atitudine lipsită de îngrijorare față de bunurile sau realizările exterioare.

Comportamentele sunt astfel manifestări externă a orientărilor interne. Cumpătarea este capacitatea de a evita ceea ce alții tânjesc, știind că acele lucruri nu merită cu adevărat atenția ta.

Curajul se manifestă în mod similar ca obiceiul de a triumfa în fața fricilor, capacitate bazată pe o conștientizare a faptului că lucrurile pentru care îți este frică nu merită să te temi.

Înțelepciunea este a înțelege cum funcționezi tu, contextele de viață în care ești pus și ce acțiuni trebuie luate drept consecință. Iar dreptatea este despre a oferi fiecăruia ce i se cuvine. A fi stoic înseamnă a acționa pe baza acestor patru virtuți.

A fi stoic nu este ușor

Desigur, unora li s-ar părea dificil să devină stoici, considerând că necesită prea mult timp și efort. Într-adevăr, a fi stoic nu este un lucru ușor, dar a nu fi stoic e încă și mai greu, pentru că ne-am pierde timpul și energia cu tot felul de activități inutile, să nu mai vorbim de durerea emoțională simțită.

Spre exemplu, autocontrolul exersat 5 minute pe zi va cauza un disconfort, însă e aproape nesemnificativ cu timpul pe care îl irosești stând în magazine, comparând prețurile și luând cele mai bune dulciuri, pentru ca mai apoi să te doară burta.

Decât să ne dorim în mod obsesiv bogăția și faima, condiționând fericirea noastră de ele și fiind astfel nefericiți până le vom avea, mai bine e să fim mulțumiți cu ceea ce avem, perseverând pe calea care ne va aduce mai apoi și aceste rezultate.

Dacă avem dușmani, să nu căutăm a le face rău, investind timp și resurse pentru a face planuri în acest sens, ci să le folosim pentru a ne elibera de invidie.

Decât să lucrăm pentru statut, faimă și putere, mai bine e să lucrăm la renunțarea acestor dorințe. Decât să muncim pentru a primi respectul și aprecierea oamenilor, mai bine să profităm de timpul pe care-l putem petrece în prieteniile sincere și reale.

A fi stoic înseamnă să prețuiești liniștea interioară

Bineînțeles, stoicismul este doar una dintre filosofiile existente. Poate că sunt altele care ți se potrivesc mai bine, care te ajută să-ți păstrezi sănătatea mintală și să atingi fericirea. Însă acesta este scopul exclusiv al stoicismului: de a-ți oferi liniștea interioară.

Dintre toate abordările existente (cel puțin din câte cunosc eu), stoicismul promovează cel mai bine educația emoțională și sănătatea mintală componente esențiale pentru starea de bine.

Desigur, poate ești interesat de viziunea asupra vieții pe care ți-o oferă platonismul, sau poate ești interesat de moralitatea deciziilor cum le prezinta kantismul și e foarte bine. Dar să ai în vedere că doar stoicismul cuprinde atât de bine dimensiunea emoțională din viața ta.

A fi stoic presupune tăcere

Nu dste suficient să acționezi, ci trebuie să știi cum să acționezi, iar răspunsul este „în tăcere”. Odată ce ai decis că vrei să fii stoic, devino discret în acțiunile tale. Nu e nevoie ca ceilalți să vadă că ești stoic.

Învățătorii stoici nu se considerau înțelepți, nu discutau teoretic principiile stoicismului doar de dragul discuției și nici nu căutau să pună în evidență faptul că ei sunt stoici. Pur și simplu acționau în vedea propriei lor persoane.

Marcus Aurelius nu a ținut niciodată să impună stoicimul ca mod de viață, deși era împărat roman având toată puterea de a face asta. Seneca era om de stat și consul al împăratului, dar scrisorile lui se adresau oamenilor care le cereau. Epictet și Musoniu Rufus au condus școala stoică concentrându-se să învețe pe cei care veneau la ei să fie învățați și nu impuneau altora să învețe.

Asemena lor, consider că este de datoria mea să mă adresez unui public larg prin articolele mele, video-urile de pe youtube sau prin postările de pe social media, promovând cum pot sănătatea mintală prin filosoifa stoică, dar nu voi arăta în mod expres ceea ce fac și nici nu voi încerca să conving pe cineva în mod particular să recurgă la stoicism.

În aceeași direcție, dacă vrei să fii stoic, să urmezi principiile stoicismului, 99% din timp studiază pentru tine și pune în practică învățătura stoică, iar restul de 1% poți răspunde la întrebările despre stoicism și poți face câteva recomandari. Dar stoicismul îl trăiești pentru tine.

Concluzie

Filosofia stoică e una de natură practică. Chiar stoicii ne întreabă care ar fi sensul filosofiilor adoptate dacă nu au niciun impact în viața de zi cu zi? Astfel că pentru a fi stoic trebuie să fii dispus să acționezi.

Caracterul și virtutea sunt cele mai importante lucruri pe care le poți avea. Practicarea virtuților precum onestitatea, reziliența, abstinența, echilibrul, răbdarea ori sinceritate te vor transforma într-o persoană de caracter, puternică emoțional, care știe să trăiască frumos.

Lucian Pușcaș

P.S. Un al doilea articol despre cum să devii stoic găsești chiar aici: https://www.semped.ro/avantajele-stoicismului-ce-isi-propune-si-cum-iti-poate-imbunatati-viata/

Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *