Sari la conținut
Home » Blog » Cum ajungi mai înțelept trăindu-ți viața mai liniștit și fericit

Cum ajungi mai înțelept trăindu-ți viața mai liniștit și fericit

înțelept

Portretul unui Înțelept stoic

Elementul central al filozofiei stoice este idealul de a deveni înțelept. Dacă filozofia este arta de a trăi, care te învață cum să îți transformi modul de viață, atunci scopul final al acelei arte este de a trăi viața unui înțelept. Toate principiile filozofiei stoice sunt, în felul lor, îndreptate spre acest scop.

Un Înțelept este descris ca fiind cineva care nu este niciodată prins de lucruri externe fără valoare. Un înțelept este infailibil, mai puternic decât oricine altcineva. Un înțelept e bogat chiar dacă nu are nicio posesiune, e liber chiar dacă e închis sau are responsabilități, e fericit în ciuda tuturor atrocităților care se întâmplă și e singura persoană care merită cu adevărat titlul de „rege”.

Înțeleptul, deci, este o persoană care a stăpânit arta de a trăi și, prin urmare, acționează întotdeauna bine în toate domeniile vieții sale. La fel cum un jucător profesionist de fotbal joacă exceptional indiferent de adversar, de cum se simte sau ce coechipieri ar avea, un Înțelept joacă jocul vieții întotdeauna cu priceperea unui maestru.

A fi Înțelept = a fi expert la viață

O definiție stoică a înțelepciunii este „expertiză potrivită” adică a te folosi de toată experiența și abilitățile pe care le ai pentru a rezolva o problemă, în cel mai eficient mod posibil. A fi înțelept e sinonim cu a fi expert, într-o oarecare măsură.

Stoicii înțelegeau înțelepciunea ca o dispoziție asemănătoare unui expert, tocmai pentru că permite înțeleptului să înțeleagă și să acționeze în conformitate cu bunul mers al lumii, asemenea unui expert.

La fel cum un expert își cunoaște la perfecție domeniul său, fie că e vorba de dans, muzică sau pictură, la fel un Înțelept cunoaște cum funcționează viața și acționează pe măsură. Nu există nimic din ceea ce înțeleptul nu poate face sau rezolva când e vorba de probleme de viață.

Ce se întâmplă când devii înțelept

După ce a însușit arta de a trăi, un înțelept va fi complet liber de bolile sufletului, iar înțelepciunea sa se va simți drept un suflet perfect sănătos. Astfel, un înțelept nu cunoaște tulburări ale minții, cum e anxietatea, depresia, furia sau speranțele deșarte. Pe el nu-l vei vedea constrâns de nimeni și de nimic, câci mintea sa nu cunoaște limite.

Sufletul înțeleptului va fi complet imun emoțiilor nesănătoase, iar mintea sa e perfect organizată astfel încât nu poate comite erori de gândire. Da, înțeleptul nu se poate înșela și nici nu poate greși în vreun fel. Mintea sa pătrunde realitatea în care trăiește astfel încât nimic nu îi este strain, dificil sau copleșitor.

Desigur că mereu se găsesc oameni sănătoși emoțional, fie pe baza terapiei fie prin educația emoțională, dar nimeni nu e imun la îmbolnăvire, astfel că oricine riscă a-și pierde liniștea sufletească. Aceia care se simt copleșiți de viață vor fi bolnavi. În schimb, înțeleptul domină viața și joacă jocul de a trăi cu o măiestrie inegalabilă.

E imposibil să devii înțelept

Sună extraordinar de bine, dar din păcate, rămâne doar un țel de neatins. Stoicii consideră că e imposibil să devii înțelept, cel puțin nu în totalitate. Ei promovau idealul de a fi înțelept ca punct de reper, dar puneau accentual pe progresul în virtute pentru a deveni din ce în ce mai înțelepți.

Bineînțeles, acest lucru poate descuraja puțin. La ce bun să îți dedici toată viața îmbunătățirii dacă niciodată nu vei deveni înțelept. Astfel de întrebări au fost puse și de alți gânditori înainte și sunt cunoscute sub numele de „paradoxurile stoice”, pe care le-am explicat în acest articol: https://www.semped.ro/de-ce-principiile-stoice-pot-face-mai-mult-rau-decat-bine/

Totuși, putem face ceva

Pentru că ideea de a fi înțelept pare atât de mare, abstractă și îndepărtată, stoicii au încercat să simplifice cât mai mult procesul prin a oferi direcții practice și lucruri cât mai simple de făcut.

Aceștia credeau că viața noastră ne este dată pentru a progresa în virtute. Providența a lăsat în noi o fărâmă de divinitate, astfel că avem o înclinație naturală spre a căuta desăvârșirea absolută, adică a fi înțelepți.

În acest sens, Musonius Rufus spune că, cu cât depășim un număr mai mare de obiceiuri proaste cu atât vom face progrese mai semnificative. El ne îndeamnă să ne stabilim principii filosofice bine înrădăcinate în mintea noastră astfel încât ele să ne poată modela obiceiurile inconștiente și astfel să-și determine comportamentul zilnic.

Să ne formăm obiceiul de a face sport pentru că acesta ne antrenează virtutea cumpătării și disciplina. Să ne formăm obiceiul de a citi și de a gândi critic informațiile ce ni se prezintă pentru că asta antrenează înțelepciunea.

Să ne formăm obiceiul de a ne ieși din zona de confort, cum ar fi să inițiem o conversație cu cineva necunoscut la un eveniment social, pentru că asta antrenează virtutea curajului. Toate acestea sunt obișnuințe ce ne fac încet, dar sigur, mai înțelepți.

Marcus Aurelius prezintă acest lucru ca un proces de vopsire a sufletului cu o nouă culoare. La fel cum putem vopsi o bucată de pânză cu nouă culoare, spun el, tot aș ne putem colora mintea cu idei filosofice care să ne direcționeze comportamentele mai târziu.

Îndemnul împăratului filosof este deci să studiem și noi filosofia și să trăim după acele principii care ni se potrivesc cel mai bine. Astfel sufletul nostru se va colora de liniște, frumusețe și iubire, iar viața pe care o vom trăi va fi cu totul una nouă, mult mai senină și fericită.

Devino înțelept pe domeniul tău

Nimeni nu a ajuns în totalitate înțelept, și probabil nimeni nu va ajunge vreodată. Dar cu siguranță că poți deveni foarte bun și chiar expert în ceva specific și pe baza lui, să produci rezultate și să îi înveți mai apoi pe alții.

Prin urmare, îndemnul este acela de a căuta înțelepciunea în domenii de viață specifice, adică a deveni profesioniști pe o nișă specifică. Poate fi vorba de un hobby pe care-l ai, profesia sau jobul la care mergi, un set de abilități în comunicare și în general, orice deprindere. Înțelepciunea capătă astfel un caracter mult mai practic și e mai ușor și încurajator să mergi către ea.

Eu unul caut să fiu înțelept în scriere și psihologie. Orice activitate pe care o am, încerc să o leg cumva de aceste două lucruri, chiar dacă nu scriu sau nu fac ședințe de psihoterapie. Poate sunt la un eveniment social. Aici e momentul în care pot încerca să înțeleg personalitățile oamenilor cu care am contact. Poate e nevoie să scriu un mesaj mai important sau mai oficial la un moment dat. De ce nu aș folosi situația ca oportunitate să îmi dezvolt scrisul?

La fel e și pentru tine. Caută în primul rând să devii înțelept în domeniul care are valoare pentru tine. Iar apoi, pe baza lui, poți să îți extinzi înțelepciunea și să cuprinzi fiecare colțișor al vieții, devenind, în adevăratul sens al cuvântului, un Înțelept.

Lucian Pușcașu

P.S. Am scris un articol despre Natura înțeleptului care te va ajuta să înțelegi și să aplici și mai bine ideile prezentate în acest articol și astfel să devii înțelept. Poți citi articolul dând click aici: https://www.semped.ro/natura-inteleptului-o-persoana-complet-dezvoltata-personal/

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *