Sari la conținut
Home » Blog » Povestea unui om înțelept. Scopul dezvoltării personale

Povestea unui om înțelept. Scopul dezvoltării personale

înțelept

Un Înțelept e infailibil la tot și la toate

Demetrius, care tocmai cucerise Magara, îl întrebase în mod ironic pe regele filozof Stilbon dacă pierduse ceva, iar acesta i-a răspuns: “Nimic, tot ce-mi aparține este cu mine”. Și totuși, averea îi fusese furată, fiicele abuzate de dușmani, iar patria îi ajunsese sub stăpânire străină. Aceasta este puterea celui care-și păstrează valorile înăuntru, nu înafară. Aceasta este puterea unui înțelept.

Cine devine Înțelept nu poate pierde nimic. O astfel de persoană a depozitat în sine totul. Nimic nu încredințează sorții pentru că își ține bunurile la loc sigur, de vreme ce își găsește mulțumirea în virtutea și caracterul său nobil.

Pe înțelept nimic din lumea exterioară nu-l poate atinge: nici boala, nici sărăcia, nici pedeapsa, nici pierderea și nicio altă nenorocire a lumii externe. Un înțelept are parte de ele, precum au și ceilalți oameni, dar niciuna nu-i poate afecta caracterul. Astfel, el va fi mereu vesel și liniștit.  

Ce? Tu crezi că atunci când acel rege netot încerca să întunece lumina zilei cu mulțimea sulițelor lui, a existat vreo săgeată care să cadă pe soare sau că, lăsând să coboare în adâncul mării lanțuri, era posibil ca acestea să ajungă până la Neptun? După cum elementele celeste scapă mâinilor omenești și după cum cei care dărâmă templele și dau foc statuilor nu aduc nicio atingere divinității, tot așa ce se încearcă împotriva înțeleptului este nerușinat, obraznic, trufaș și zadarnic. – Seneca

Pe înțelept nimic nu îl poate atinge

Într-adevăr, de-a lungul vieții se întâmplă multe: suntem nedreptățiți, calomniați, luați în derâdere, insultați și chiar abuzați emoțional. Însă aceste fapte nu vin ca o nenorocire, căci necazul și durerea le simțim în interior, iar evenimentele sunt exterioare. Prin urmare, doar noi ne cauzăm durere.

Dacă cineva suferă o nedreptate, e obligatoriu ca ea să fie săvârșită. Dar dacă a fost săvârșită, nu e obligatoriu ca el să o fi suferit. Toți oamenii sunt triști când li se întâmplă un eveniment neplăcut? Nu. Unii sunt indiferenți, iar alții chiar sunt satisfăcuți pentru că pot învăța ceva nou.

Un act de nedreptate poate fi oprit de o circumstanță externă. Poate mă susține cineva, poate o autoritate vede ce am pățit și va proceda corect, iar astfel actul de nedreptate, chiar dacă a fost săvârșit, să nu ajungă la mine.

Dar ce se întâmplă când circumstanța, persoana sau oricine în măsură să mă ajute nu este acolo? În lipsa circumstanței, avem puterea gândului nostru. Noi putem alege să nu ne afecteze.

Cine e înțelept este și uman

“Altele sunt lucrurile care, chiar dacă nu-l doboară, îl lovesc pe înțelept – cum ar fi suferința fizică, infirmitatea, pierderea prietenilor și a copiilor și ruina patriei, în flăcări și război. Nu neg că înțeleptul nu simte toate acestea; caci nu îi putem pretinde duritatea unei pietre sau a fierului. Nu este vorba de nici o virtute dacă nu pricepe ce suferă. – Seneca, Despre fermitatea înțeleptului

Puterea celui înțelept nu constă în nepăsare totală. Să nu-ți pese e cel mai ușor; e cea mai simplă cale de a evita durerea. Dar nu poți simți nici plăcerea și satisfacția evenimentelor de viață. Ba mai mult, nu e nimic nobil în a fi nepăsător și absent la ce se întâmplă.

Virtutea înțeleptului constă în capacitatea de a simți sentimente dureroase, dar fără a fi pasiv la ele, ci mai degrabă ridicându-se deasupra lor și făcând în continuare lucrurile pentru care a venit pe această lume.

Însă a fi înțelept este un ideal de neatins, chiar și după o viață întreagă de virtute. Tocmai de aceea, Seneca ne spune că scopul nu este să ajungă înțelept propriu-zis, ci să “înlăture în fiecare zi câte unul din cusurile sale și să se dojenească pentru greșelile sale”.

Hai să vedem așadar care sunt acele aspecte ale personalității asupra cărora merită să ne îndreptăm atenția și să le îmbunătățim pe rând, câte unul, după îndemnul lui Seneca.

Caracteristicile celui înțelept

1. Cunoașterea de Sine. Un înțelept are o înțelegere profundă a propriei persoane, inclusiv a punctelor forte și slabe. El este conștient de valorile, motivațiile și limitele sale și se îmbunătățește constant.

2. Maturitate Emoțională. Are o înțelegere profundă a emoțiilor proprii și ale altora, fiind capabil să gestioneze emoțiile și să le exprime în mod matur și sănătos, rămânând astfel echilibrat în situațiile tensionate. Nu este dominat de impulsuri și reacționează cu judecată.

Totodată, un înțelept înțelege rolul emoțiilor în acțiunile pe care le ia și știe astfel cum să le integreze în deciziile sale.

3. Empatie: Un înțelept manifestă empatie față de ceilalți, încercând să înțeleagă perspectivele și sentimentele oamenilor. El este dispus să asculte și să ofere suport și înțelegere.

4. Bunătate și Compasiune: Ințeleptul acționează cu bunătate și compasiune față de ceilalți. Un înțelept încearcă să aducă beneficii celor din jur și să contribuie la binele comun, aducând valoare în comunitatea sa, având un impact pozitiv asupra celorlalți și, în general, lasă lumea un loc mai bun oriunde merge.

5. Judecată obiectivă. Un înțelept are capacitatea de a privi dincolo de aparențe și de a înțelege motivele și implicațiile profunde ale evenimentelor și ale acțiunilor. Astfel, înțeleptul înțelege că nimeni nu este perfect și că viața poate fi imprevizibilă. Persoanele înțelepte se adaptează și învață din fiecare experiență.

6. Decizii Informate. Înțelepciunea implică luarea deciziilor informate, bazate pe o evaluare atentă a situației și pe o înțelegere a consecințelor aferente, evitând astfel prejudecățile și impulsurile iraționale. Astfel că un înțelept găsește soluții la problemele reale și le rezolvă în cel mai scurt și eficient timp pozibil.

7. Învață continuu. Un înțelept este modest și umil. El recunoaște că în ciuda înțelepciunii sale, există mereu ceva de învățat și de îmbunătățit. Cât trăiește, un înțelept învață. Aceasta e trăsătură lui de bază.

Aceste caracteristici reflectă un model idealizat de înțelept și este important să ne amintim că nimeni nu îndeplinește întotdeauna toate aceste criterii. Înțelepciunea este un proces continuu de dezvoltare personală și învățare și oricine poate aspira la a cultiva aceste calități în viața sa.

Concluzie

Înțelepciunea nu poate fi definită în mod rigid, dar este o calitate care se manifestă prin înțelegerea profundă, empatie, responsabilitate și capacitatea de a lua decizii informate și echilibrate în viață. Este un proces continuu de dezvoltare personală și de învățare din experiență.

Înțelepciunea ete o calitate complexă care reflectă o înțelegere ce pătrunde cu adevărat viața, oamenii și lumea în general. Ea nu se rezumă doar la acumularea cunoștințelor, ci implică și abilitatea de a aplica aceste cunoștințe într-un mod înțelept și ponderat.

Tu cât ești de înțelept?

Lucian Pușcașu

P.S. Dacă vrei să afli mai multe despre cum poți deveni înțelept, am explicat într-un articol pas cu pas cum poți face asta, chiar aici: https://www.semped.ro/introspectie-cel-mai-simplu-mod-prin-care-te-poti-dezvolta-personal/

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *