Sari la conținut
Home » Blog » 6 motive pentru care merită să înveți despre Înțelepciune

6 motive pentru care merită să înveți despre Înțelepciune

despre Înțelepciune

De ceva vreme tot vorbesc despre înțelepciune. Că prin înțelepciune iei decizii mai importante, că ajungi să devii mai curajos și disciplinat, că nu e nimeni înțelept dar merită să ne îndreptăm într-acolo și multe altele despre înțelepciune.

Știu că de multe ori, prin natura subiectului, aceste scrieri au un caracter metaforic, filozofic, ceea ce poate fi destul de atractiv pentru mulți oameni care le citesc. Însă, aș vrea să rămânem și cu câteva chestii practice din ele pe care să le implementăm în viața de zi cu zi.

Astfel că, în cele ce urmează îți voi explica într-o formă pragmatică și oferi în mod concret câteva motive pentru care merită să te interesezi despre înțelepciune și să o cauți în viața ta.

La ce ne ajută să învățăm despre înțelepciune?

Ideea de a fi înțelept reprezintă un cadrul ideal, un scop imposibil de atins în totalitate. Totuși, chiar dacă nu vom atinge niciodată starea de înțelepciune perfectă, simplul fapt de a reflecta și aspira la ea, va aduce îmbunătățiri semnificative caracterului nostru și modului de abordare și de trăire a vieții. Astfel, când învățăm despre înțelepciune putem avea următoarele beneficii:

1. Un model de a trăi o viață virtuoasă

Un lucru știm despre înțelepciune: aduce o viață frumoasă, demnă de a fi trăită. Nu vei vedea niciodată un om înțelept care să aibă o viață mizeră, în sărăcie, furt, conflicte cu oamenii, cu regrete peste regrete, remușcări peste remușcări, frica viitorului și tristețea celor din trecut.

Pur și simplu cel care studiază și practică cele ce țin despre înțelepciune ajunge, după cum spunea Seneca, să fie însoțit de o fericire autentică și de o bucurie ce izvorăște de undeva din adânc și nimeni și nimic nu o poate lua.

Înțeleptul nu își va duce niciodată viața într-un mod dezonorabil. El știe să urmărească ce este frumos în viață, adică valorile interioare și anume: să facă binele, să fie curajos, să ia lucrurile cu măsură, să fie compasional și generos cu oamenii și să fie în acord cu ceea ce își dorește divinitatea.

Paradoxal, concentrându-se pe ce este în interior, înțeleptul ajunge să ducă o viață frumoasă și în exterior. Deci când cauți ce ține despre înțelepciune, ajungi să îți modelezi viața și să o trăiești cum se cuvine.

2. Un model despre cum să-ți trăiești viața

Deseori trecem prin lucruri atât de grele încât parcă nu le mai putem face față. Și nu e vorba că sunt ele prea mari, cât abilitățile noastre nu sunt suficient dezvoltate pentru a le rezolva. Nu știm ce să facem, mai simplu zis.

În astfel de momente, ne-am dori pe cineva care să ne fie alături și să ne învețe. Poate un mentor, o persoană apropiată, pe cineva care a trecut deja prin ceea ce ne apasă pe noi chiar acum. O astfel de persoană este însuși înțeleptul, sau cel puțin modelul despre înțelepciune.

Astfel, când ai un model, poate Socrate, Marcus Aurelius, Isus Cristos sau o altă personalitate pe care tu o consideri înțeleaptă, vei avea un punct de reper după care să te orientezi și vei simți că nu ești singur, ci pe mâini bune.

Reprezentarea unui înțelept observator care modelează faptele noastre, ne ține sub observație performanțele și observă cu ochi critic ceea ce facem bine, ce nu facem bine și ce putem îmbunătăți e un lucru atât de ușor, dar care aduce atât de multe beneficii.

Așadar, întreabă-te: “ce ar face această persoană pe care eu o consider înțeleaptă? Ce sfat mi-ar da? La ce soluii și virtuți ar apela și cum s-ar raporta ea la situație?” Iar apoi, acționează în consecință.

3. Un ghid de luare a celor mai bune decizii și acțiuni

Un lucru e sigur: viața e incertă, plină de necunoscut. Nu știi ce îți rezervă ziua de mâine, ce dificultăți vor apărea, cum să le gestionezi și dacă ești capabil pentru ceea ce urmează. Iar noi am venit pe lumea aceasta fără a avea un manual după care să ne ghidăm.

Astfel că, soluția ar fi filosofia, despre înțelepciune, arta și știința ce studiază viață. Când urmezi o filosofie, care aduce cu sine reguli și principii, îți vine mult mai ușor să iei deciziile și să acționezi într-un anumit mod.

Dacă urmezi creștinismul, vei știi că trebuie să îl iubești pe Dumnezeu și pe aproapele tău. Dacă urmezi Stoicismul, știi că acționezi în funcție de ce este în puterea ta, căutând să fii virtuos. Dacă urmezi budismul, cauți să te conectezi la clipa prezentă, eliberându-te de suferință.

E mult mai ușor așadar să trăiești viața respectând o filosofie care vine deja cu reguli și principii de viață pe care să le urmezi și care știi că te vor ajuta să fii mai liniștit și fericit, decât să trăiești viața de capul tău, fără busolă o interioară.

Nu zic ca nu îți poți forma tu singur propria filosofie de viață, după experiențele prin care ai trecut și concluziile pe care le-ai tras. Problema e că vor trece mulți ani de zile până să ajungi să înțelegi viața de unul singur, iar abia atunci nu îți va mai rămâne prea mult timp să trăiești ce a mai rămas după regulile și filosofia ta proprie. Nu mai bine înveți despre înțelepciune și îmbrățișezi o filosofie și trăiești viața conform ei?

4. Te desprinzi de propria minte

Cele mai multe probleme pe care le avem nici măcar nu există, ci ni le facem noi singuri în mintea noastră. Aici, înțelepciunea constă în a te depărta de propriile gânduri și de a vedea problema și lumea așa cum e, fără să adăugăm nimic în plus.

O astfel de abilitate a minții este numită în psihologie “distanțare cognitivă”. Ea are rolul de a ne debarasa de gândurile noastre, de a nu ne mai identifica cu ele și de a lucra cu acestea pentru a combate stilul de gândire nesănătos irațional și de a-l cultiva pe cel sănătos, rațional.

Atâta vreme cât ești prins în propriile gânduri nu vei rezolva nicio dificultate. Ba dimpotrivă, îți vei crea mai multe. Permite-ți să înveți cum să îți folosești mintea, altfel te va folosi ea pe tine.

5. Te desprinzi de cele lumești

Filosofia nu este un bun pămânesc, ci unul ceresc, credeau stoicii. La fel cum divinitatea privește ceea ce este pe pământ de undeva de deasupra, la fel cel ce studiază filosofia și despre înțelepciune se ridică deasupra condiției umane, și nimic din ceea ce este pământesc nu îl poate atinge.

Cauți doar bani în viață? Nu îi vei găsi mereu, iar când îi vei avea există posibilitatea de a-i pierde. Cauți sănătate? Poți să îți lucrezi mult timp corpul, dar sănătatea tot se poate pierde pentru că trupul nostru este fragil, iar timpul ne îmbătrânește. Cauți să stai cu cei dragi? Putem să-i pierdem.

În schimb, filosofia, știința despre înțelepciune, ne învață cum să ne raportăm la toate acestea astfel încât să ne bucurăm de ele cu inimă autentică și să le lăsăm să plece cu mulțumire atunci când ne vor fi luate.

6. Viața ta capătă sens

Nu doar că vom păstra binecuvântările din viața noastră, dar vom ajunge să le înțelegem sensul. Filosofia e un mod de a construi un sens în viață și de a privi natura umană în forma ei cea mai pură. Ajungi să înțelegi viața, ființa umană și care e menirea omului pe aceasta lume și, mai important, care este menirea ta exclusiv.

Merită așadar să înveți despre înțelepciune?

Lucian Pușcașu

Dacă răspunsul este “da”, atunci ți-am pregătit câteva articole despre înțelepciune pe care le poți citi chiar aici:

  1. Natura înțeleptului. O persoană complet dezvoltată personal
  2. Înțeleptul. Cele 4 căi de a-ți distruge sufletul sau a-l salva
  3. Cum ajungi mai înțelept trăindu-ți viața mai liniștit și fericit
  4. Cum să crești în înțelepciune, nu doar în vârstă
  5. Ce este înțelepciunea? Metodă prin care poți deveni înțelept

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *